Huiseigenaar wordt zwaarder aangeslagen door verhoging eigenwoningforfait

post-thumbnail-img

Het eigenwoningforfait gaat omhoog. En dat betekent dat mensen met een eigen huis een hogere belastingheffing krijgen. Dat blijkt uit een bericht in de Staatscourant over de belastingplannen van de staatssecretaris van Financiën. De verhoging levert het kabinet honderden miljoenen euro extra belastinginkomsten op. Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde kan de plannen van het kabinet voor de huiseigenaar teniet doen.

Woningbezitters kunnen hun hypotheekrente van de belasting aftrekken. Maar daar staat een bijtelling tegenover: het eigenwoningforfait. Woningbezitters moeten een percentage van de waarde van hun huis bij hun inkomen optellen. En betalen ze dus inkomstenbelasting over een opgehoogd inkomen. Vanaf 2015 wordt het eigenwoningforfait nog meer verhoogd. Op jaarbasis gaan de huizenbezitters daardoor honderden euro’s meer belasting betalen.
Belastingaangifte
 Het percentage dat nu wordt opgehoogd wordt op een ingewikkelde manier berekend. Onder meer de gemiddelde huurpijs in Nederland telt mee, net als de gemiddelde huizenprijs.
Kamervragen Omtzigt
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) gaat Kamervragen stellen, volgens hem is er sprake van een buitensporige verhoging. Hij vindt het bovendien vreemd dat minister Blok eerder deze maand zei dat er geen verhoging zou komen.
Modaal inkomen
Uit een rekenvoorbeeld van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat een gezin met een modaal inkomen in 2015 door de verhoging jaarlijks honderden euro’s meer kwijt is aan de hypotheek. In eerdere jaren steeg het forfait ook al fors. 

Anderhalf maal modaal
Een gezin met een bruto jaarinkomen van 70.000 euro (eenverdiener) heeft een woning met een WOZ waarde in 2015 van 400.000 euro. Op de woning rust een hypotheek van 350.000 euro met een hypotheekrente van 5%. Als gevolg van de daling van de huizenprijzen komt de WOZ waarde in 2015 uit 378.000 euro.
Als gevolg van de verhoging van het eigenwoningforfait en de beperking van de hypotheekrenteaftrek stijgen de jaarlijkse netto hypotheeklasten met 203 euro (Een maandelijkse stijging van de netto hypotheeklast van 17 euro). 88 euro wordt veroorzaakt door de beperking van de hypotheekrenteaftrek van 52% naar 51,5%. De resterende 115 euro wordt veroorzaakt door de verhoging van het eigenwoningforfait.

< Terug naar nieuwsoverzicht